Fırın Sütlaç

Merhabalar...

Bizim için önemi saymakla bitmeyen, herkesin severek yediği ,gönüllerin efendisi sütlü tatlılardan fırında sütlacı bugün sizleri buluşturuyorum

Benim çok severek yaptığım ve en kolayıma gelen sütlaç tarifidir bu :)

Malzemeler diye soracak olursanız...

2 litre süt
1 su bardağı pirinç
2 su bardağı şeker (şeker oranı azaltılabilir)
2-3 yemek kaşığı nişasta
2 paket vanilya
230-240 derece

  1. İlk açıklama olarak pirinçlerin iyi yıkanması gerektiğini hatırlatıyorum.
  2. Sütlü tatlı yaparken (bu vereceğim bilgi hepsi için geçerli) tahta kaşık kullanmamaya özen gösterin çünkü daha önceden yaptığınız yemeğin kokusu tahta kaşığa sinme olasılığı çok yüksektir (özellikle soğan,sarımsak) ve süt bu kokuları hemen çeker bunun için metal kaşık kullanın.(buzdolabınızda neden belli olmayan bir koku varsa 1 kase sütle bu kokudan kurtulabilirsiniz süt ağzı açık bir şekilde 2 gün buzdolabında bekletiniz.)
  3. İstenilirse içine 2 yumurta sarısı eklenebilir fırına pişme aşamasında daha çabuk kızarmasını sağlarsınız.
  4. Etkin bir şekilde karıştırma yapmak çok önemli çünkü pirinçler tencerenin dibine yapışabilir ya da şeker dipte karamelize olup yanabilir.
  5. Isıya dayanıklı kaseler kullanın.
  6. Tencere kullanırken tabanı kalın ve çelik tencere yönünde tercih etmeniz ürünlerin dibinin tutmasını önleyecektir.
  7. Fırın önceden ıstılmalıdır.
Bu bilgilerden sonra nasıl yapacağımıza geldi sıra


  • Pirincimizi bir tencereye alarak üzerine 2 su bardağı suyu döküyoruz.Daha sonra biraz karıştırıyoruz ve altını kısık ateşte pişmesini sağlıyoruz.Lapa bir pilav görüntüsüne gelene kadar ve içinde hiç su kalmayana kadar pişmesini bekliyoruz.
  • Pirinçler olana kadar bir başka tencerede sütümüzü kaynatıyoruz.
  • Kaynayan süte pirinçlerimizi ekliyoruz ve iyi bir şekilde karıştırıyoruz bunun nedeni pirinçlerin birbirine yapışmaması.
  • Pirinç ve süt karışımı biraz kıvam alıp kaynama işlemi yapılıyor.(Sütün üzerinde kaynama baloncuklarını görün.)
  • Bu işlemden sonra içine vanilya ve şekeri ekliyoruz (istenilirse sıvı vanilya kullanılabilir.) tekrar karıştırıyoruz.
  • Bir yandan nişastamızı açma işlemini yapıyoruz bu işlem yapılırken soğuk su kullanılmalıdır sıcak su kullanılırsa topaklama yapar.
  • Nişastamıza 3-4 kaşık su ekleyip karıştırıyoruz yetmezse biraz daha su eklenebilir.
  • Nişasta karışımını alıp sütlacın içine yavaşça döküyoruz kaşık kaşık dökelim çünkü birden koyulaşmasını istemeyiz.Yeterli gördüğümüz kadarını ekleyelim.
  • Sütlacın bulunduğu ocak ateşini açıp karıştıralım.
  • 5 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Isıya dayanıklı kaselerimize eşit miktarda paylaştıralım.
  • Kaseleri fırın tepsisine yerleştirip tepsinin içine ayrı bir yerde kaynattığımız sıcak suyu ekleyelim ve fırına verelim.
  • 230 derece önceden ıstılmış fırına sütlaçlarımızı yerleştirelim ve fırının üst bölmesi var ise o kısmı çalıştıralım.(fırın 230 derecede 2 katmanı da çalıştırılacak daha sonra sütlaçlar konulduktan sonra üst bölme çalışacaktır.)
  • Fırın işlemi yapmak mecburi değildir istenilirse fırınlanmadan yenebilir.
  • Sütlacımız hazır.
  • Afiyet olsun...




Kullanılan ürünlerin kaliteli malzemelerden seçilmesi ve amaca uygun kullanılması ,çıkan ürünün lezzetinin birinci püf noktasıdır.


Bi tarif yağmur'dan sevgilerle...

0 yorum:

Yorum Gönder